C Slatka tradicija

Sastojci
Za rolat:
5 jaja
1,5 šolja (od 2,5 dl) šećera
1/2 šolje brašna
1/4 šolje kakao praha
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica praška za pecivo
Tamni fil:
200 ml slatke pavlake
200 g čokolade
Beli fil:
100 g krem sira
3 kašike šećera
1 kašičica rendane limunove kore
200 ml slatke pavlake
Glazura:
150 g čokolade
30-40 g maslaca
2-3 kašike vode
1 kašičica ulja
malo šarenih mrvica
Dodatno:
1 šolja seckanih jagoda
1 šolja borovnica
12 piškota
malo jake crne kafe
1 kašika ruma

Naši proizvodi
Vanilin šećer Prašak za pecivo Kakao prah

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Dijana

Kraljevski rolat

Prvo napraviti tamni fil tako što se pavlaka zagreje do vrenja, ali ne sme da proključa, pa se u njoj otopi čokolada. Smesu ohladiti do sobne temperature, a onda odložiti u frižider da se stegne.

Izmutiti belanca u čvrst šne, pa im dodati šećere i još malo mutiti. Potom staviti žumanca, brašno, prašak za pecivo i kakao.

Umutiti i sipati smesu u pleh od rerne obložen pek papirom. Peći na 180 stepeni oko 15-ak minuta, a onda koru umotati u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.

Za beli fil:
Umutiti krem sir sa šećerom, dodati rendanu limunovu koru i slatku pavlaku, pa izmiksati da se dobije čvrst krem. Koru razmotati, pa premazati tamnim filom, ostavljajući krajeve slobodne, da prilikom motanja ne bi cureo nadev.

Piškote umakati u skuvanu kafu kojoj je dodat rum, pa ređati po tri u jednoj liniji, ostavljajući dovoljno razmaka između da se poslaže voće.

Sad preko piškota i voća naneti beli fil i fino ujednačiti. Kuhinjskom krpom pažljivo zarolati, pa ostaviti rolat na sat-dva u frižider da se filovi stegnu.

Za glazuru:
Otopiti čokoladu sa malo maslaca, dodati vodu i pustiti da se smesa ujednači na tihoj vatri. Sipati malo ulja zbog sjaja. Preliti rolat njome, pa ukrasiti šarenim mrvicama.

Ostaviti da se stegne, pa seći na šnitice.



Ostali recepti