C Slatka tradicija

Sastojci
Za testo:
2 šolje vode
2 kašike šećera
1/2 kašike ulja
3 kašike brašna
3 kašike kakaoa
2 kesice vanilin šećera
2 kesice praška za pecivo
1 kašičica ravna cimeta
2 kašike ruma
Za fil:
1/2 tegle džema po izboru
(najbolje mešavina više vrsta džema, jabuka, malina, pomorandža, ribizle + malo soka od 1 limuna)
Za glazuru:
100 g crne čokolade za kolače
1 kašika ulja
Za preliv:
100 g šećera

Naši proizvodi
Vanilin šećer Prašak za pecivo Kakao prah

Ovaj recept nam je poslao naš verni potrošač Snežana

C Posna čokoladna torta

Prvo zagrejati rernu na 200 C, zatim okrugli kalup obložiti pek papirom. Uzeti posudu za mešenje i prvo umutiti mikserom šećer, vodu i ulje, a zatim dodati sve ostale sastojke za testo i dobro sjediniti. Sipati u pripremljen kalup i staviti da se peče.

Kada se odvoji testo od papira, pečeno je, ali možete da proverite da bi bili sigurni čačkalicom, pa ako na njoj nema tragova testa pečeno je. Pečen kolač izvaditi iz kalupa, odvojiti od papira i ostaviti da se prohladi.

Za to vreme skuvati preliv za koru tako što šećer, vodu i rum stavite da provri.

Sada kolač presecite popreko ali tako da gornja kora bude deblja od donje.

Tanju koru staviti na tanjir i premazati je sa 2/3 džema, preko staviti deblju koru, koju prelijemo pripremljenim prelivom od šećera. Sada tortu premažemo ostatkom džema.

Napravimo glazuru tako što na laganoj vatri otopimo čokoladu i ulje i to kašikom dobro umutimo da se sjedini.

Prelijemo tortu i odozgo narendamo koricu od limuna.



Ostali recepti

Torta treba da se napravi dan ranije, da bi se ukusi povezali i dobro ohladila, jer je tada najukusnija.