Želatin

Istorija želatina

Želatin se uglavnom dobija od svinjske kože, a ponekad i od goveđe. Najviše se koristi u prehrambenoj industriji, više od bilo kojeg drugog dodatka za želiranje. Može se naći u hladnim mlečnim proizvodima, poslasticama, želeima i mesnim proizvodima.

U pripremi poslastica, on služi za želiranje voća i učvršćivanje krema u tortama i kolačima. Uz njegovu pomoć možete dobiti lepe i dekorativne deserte. Želatin je tradicionalni dodatak koji domaćice rado koriste, a naročito je pogodan tokom spremanja voćnih torti i cheesecake-a.

Danas je nezamislivo napraviti kvalitetan cheesecake bez želatina, iako se ova poslastica nekada malo drugačije spremala. Cheesecake je postojao još u Antičkoj Grčkoj i Rimu, a pravio se od brašna, žita, meda i sira. Njime su bili posluženi takmičari na Prvim olimpijskim igrama u Grčkoj 776. godine pre nove ere. Recept je kasnije postao poznat i popularan u ostatku Evrope, da bi izmenjen recept koji u sastojcima podrazumeva želatin, osvojio i čitav svet.

Recepti sa želatinom

Vrlo je jednostavan za upotrebu - dovoljno je da sadržaju kesice dodate 400 ml vode i da sve zagrejete do ključanja uz neprestano mešanje, dok se ne rastvore grudvice. Potom ostavite par minuta da se ohladi i prelijte preko pripremljenog voća ili povrća u kalupu, a onda stavite u frižider.

Treba da znate da nikako ne smete da dozvolite da želatin proključa, jer na visokim temperaturama on gubi svoje želirajuće dejstvo.

U našoj ponudi imamo C Želatin providni koji je najbolji saveznik u pravljenju Letnjeg Čiza, Kolača sa malinama i jogurtom, Sladoled torte, Vitaminskog kolača ili Spartak kocki. Uz C Želatin vaši voćni deserti ne samo da će savršeno izgledati, nego će imati i neodoljivi ukus, pa ćete ga stalno koristiti.

Želatin je ukratko vaš najbolji tradicionalni saveznik u pravljenu nezaboravnih voćnih torti i kolača.

Želatin

Preporučeni recepti

Sladoled torta slatki poljubac Fantastične kocke Torta Jagoda jogurt Čokoladna torta (svečana) Kolač sa šlagom i napolitankama Grčka sladoled torta Hrskavi čupavci Eskimko torta Zdrave žele bombone Cheese cake Desert u čaši Kremisimo sa malinama Čokoladna torta Voćni užitak Nepečena torta sa breskvama i kajsijama Cheesecake Čizkejk koji se ne peče Kolač sa višnjama Posne pihtije sa ribom Panna Cotta Sutlijaš sa šlagom Želatin kocke Voćna srneća leđa Kolač sa ananasom i piškotama Voćni C kolač Glazura za tortu kao ogledalo Havana torta Kremasti kolač Krem bananice Panda torta Vanil krem sa čokoladom Lagana krempita Ledeni desert sa sladoledom od čokolade Sladoled torta Huanita torta Bela Huanita Čokoladna torta Grčki sladoled Čizkejk sa jagodama Vitaminski kolač Čoko malina torta Voćna rapsodija u čaši Voćna torta sa želeom Cheese cake Kolač sa malinama i jogurtom Griz torta sa višnjama Kapri torta Voćna torta C Torta sa jagodama 2 Želatin torta Posna rozen torta Moj savršeni kolač Cheesecake Čoko - jagoda Cheese cake Kesten torta Oreo čizkejk Cheesecake Mus torta od bele čokolade sa malinama Voćne korpice Letnja narandža Bomba od čokolade i ruma Ledeni kolač sa višnjama Rigo Janči Spartak kocke Milch snitte Bakina torta sa bananama Čiz kejk Letnji Čiz C Ledeni breg Čoko rum voćna fantazija Kinder kolač Čizkejk Kremisimo torta Štraus Torta sa pavlakom i malinama Žele kocke sa ukusom ananasa Jogurt torta sa nektarinama Šarena torta Kolač - Jaje na oko Prelepa kremasta letnja torta Puding-Ruske kape Penasti kolač sa breskvama Krem torta Fantastična voćna torta Grčka sladoled torta C Šlag torta Savana Bečka torta Lind Lagana torta od jagoda Čizkejk sa malinama Kremasti čokoladni kolač Kolač sa kestenom Penasti kolač sa jagodama Jogurt torta C Havana torta Bele pihtije Limeta torta Chise Joja Cake Aurelio kocke za jagodama Zokin čizkejk Svekrvina torta Baron torta Kapri torta Domaće pihtije Havana torta Čiz kejk sladoled sa krem šlagom Čokoladna torta Čoko-rum voćna fantazija Lagana voćna torta Čiz kejk sa malinama ... ostali recepti