Limuntus

Priča o limuntusu

Kad čujete limuntus, prvo pomislite na zimnicu, ali ovaj dodatak predstavlja mnogo više od toga.

Limuntus je limunska kiselina i pre svega je poznat kao začin u kulinarstu, ali je njegova primena mnogo šira. Sama reč „limuntus“ potiče od kovanica turskih reči „limun“ + „tuz“ i u bukvalnom prevodu znači „so sa ukusom limuna“.

Pored kulinarstva, limuntus se koristi i u domaćinstvu. Često se koristi kao rastvor, ali i za čišćenje zaprljanih površina.

Njegova glavna karakteristika u kuvanju jeste da stabilizuje ukus.

Recepti sa limuntusom

Limuntus ili limunska kiselina je neizostavni sastojak za pripremu zimnice i dodaje se i voću i povrću.

Domaćice limuntus najčešće vole da dodaju tokom pravljenja domaćih džemova i sokova, a savršen je i za pripremu limunade, kompota, ali i određenih poslastica.

Veoma je praktičan i jednostavan za upotrebu. Nekada se dodaju samo male količine, kako bi poslastica dobila posebnu svežinu i kiselkast ukus, dok ukoliko kuvate slatku zimnicu potrebna je cela kesica C Limuntusa kako biste dobili idealnu voćnu notu i oplemenili ukus džemova i marmelada.

U našoj ponudi imamo C Limuntus koji će vam biti dobar saveznik u pravljenju Kompota od višanja, Baklavice, Sočne kokos kocke, Soka od zove ili Soka od kajsije.

Limuntus je idealan izbor u pripremi zimnice, jer tokom cele godine pruža poseban osvežavajući ukus voću i povrću.

Limuntus

Preporučeni recepti

Sok od borovnica Kompot od krušaka Džem od kupina Domaći džem od jagoda Sok od ružinih latica Kompot od višanja Slatko od smokvi Sok od nane Slatko od jagoda Slatko od zimskih lubenica u šerbetu Domaći sok od cveta zove Gusti sok od jagoda Sirup od zove Slatko od dunja sa orasima Marmelada od kajsija i banana Sok od zove (sirup) Marmelada od jagoda Brzi sok od višnje Sok od zove Sok od višanja Sirup od cvekle Sok od zove sa medom Slatko od plavog patlidžana i šljiva Sok od kajsija Sok od višanja Sok od zove i limuna Vino od zove Baklavice Marmelada od smokve Sok od višanja Sok od zove Sok od kajsije Džem od jagoda Sok od zove Voćni sok Domaći sirup od zove Osvežavajući sok od limuna Sok od višnje Voćna zimnica Sok sirup od zove Sirup od kopriva Sok od zove Sok od zove Džem od kajsija Sok od koprive Sok od višanja Slatko od šumskih jagoda Sok od zove Brzi džem od jagoda i čie Džem od jagoda Sok od zove Džem od trešanja Domaći sok od koprive Sok od zove Sok od grožđa Sok od zove Domaći sok od višanja Sok od koprive Slatko od jabuka Vitaminski sirup Sok od višanja Limunada od zove i matičnjaka Sirup od koprive Sok od pomorandže Sok od drenjina Domaći sok od cvekle, limuna... Domaći sok od višanja Sočne kokos kocke Kompot od trešanja Sirup od jagoda Sok od višnje Sok od višanja Domaći sok od malina Sok od mente Limunada od zove i matičnjaka Slatko od smokava Sok od višanja Sok od višanja bez konzervansa Sok od nane Sok od višnje Sok od višanja Sok od zove Sok od koprive Slatko od malina ... ostali recepti